Folttisztítás mesterfokon - 2017.12.13

Sok szennyeződést ki lehet mosni a ruhából, ha azt azonnal megtesszük. A régi foltokat sokkal nehezebb, esetenként lehetetlen eltávolítani.

Hogyan birkózzunk meg a különböző foltokkal?

Mindig kövessük a ruhába varrt címkén és a folteltávolító termékeken található utasításokat.

Amikor foltot távolítunk el, az anyag hátoldaláról kezeljük, hacsak nem ajánlják másként. Ez a művelet letaszítja a foltot az anyag felületéről ahelyett, hogy az anyagba kenné.

Mindig próbáljuk ki, hogy a termék nem károsítja-e az anyagot a ruha egy nem látható kis részén.

 

FIGYELMEZTETÉS

Soha ne tegyünk a mosó- vagy szárítógépbe gyúlékony anyagokat, mint pl. a benzin, lámpaolaj, viasz, étolaj, vegytisztítószerek, stb. Ne tegyünk olyan ruhadarabokat sem amelyeket ezek valamelyikével kezeltük előzőleg. Ha nem tartjuk be ezeket az előírásokat, tűz, robbanás és/vagy komoly személyi sérülés, legrosszab estben halál következhet be. Minden olyan ruhadarabot, amely ilyen anyagot tartalmazhat, előzőleg alaposan ki kell mosni mosószeres vízben kézzel, hogy ne maradjon nyoma a gyúlékony anyagnak. Ezután lehet őket géppel mosni, szárítani.

Ne mossunk vagy szárítsunk olyan ruhákat, amelyek olajosak. Mosás után is maradhat rajtuk olajfolt, amitől az anyag lángra lobbanhat.

 

Folt

 

Kezelése

Alkoholos italok

Öblítsük ki a foltot azonnal hideg vízzel vagy áztassuk 30 percig hideg vízben. Amíg nedves, minden foltra öntsünk mosóport vagy mosogatószert. Ha az anyag lehetővé teszi, mossuk ki forró vízben és használjunk klór tartalmú fehérítőt.

Bébiétel, tápszer

Öblítsük ki hideg vízzel. Áztassuk be enzimes áztatószerbe. Öblítsük ki. Mossuk szokás szerint. Ha nem tűnik el a folt, használjunk előkezelő terméket és mossuk ki újra.

Vér

Kezeljük a foltot azonnal. 30 percig áztassuk hideg vízben. Dörzsöljünk mosószert a foltra. Ha nem tűnik el, tegyünk egy kevés háztartási ammóniát a foltra, majd újra dörzsöljük be mosószerrel. Ha még mindig ott a folt és az anyag lehetővé teszi, mossuk ki forró vízben és használjunk klór tartalmú fehérítőt.

Viasz

Dörzsöljük be jéggel és kaparjuk le a viaszt. Helyezzük papírtörlők közé a foltot és nyomjunk rá forró vasalót. Aztán a foltot fejjel lefelé ismét helyezzük papírtörlőre és szivaccsal dörzsöljük be alkohollal, ha az anyag lehetővé teszi (olvassuk el az előző oldalon a figyelmeztetést). Hagyjuk megszáradni, majd mossuk ki. Ha színfolt marad utána, kezeljük színeltávolítóval (Rit, Putnam, stb), vagy ha az anyag engedi, forró vízzel és klór tartalmú fehérítővel.

Sajt

Öblítsük ki hideg vízzel. Áztassuk be enzimes áztatóba. Ha a folt ne tűnik el, használjunk előkezelő terméket. Mossuk szokás szerint.

Rágógumi

Dörzsöljük be jéggel és kaparjuk le a rágógumit. Helyezzük fejjel lefelé papírtörlőre és szivaccsal dörzsöljük be előkezelő termékkel.

Csokoládé, kakaó

Öblítsük ki hideg vízben. Dörzsöljük be a foltot mosószerrel, és áztassuk hideg vízben. Ha zsíros folt marad a helyén, helyezzük papírtörlőre fejjel lefelé és szivaccsal dörzsöljük be előkezelő termékkel. Ha kakaófolt marad, mossuk ki forró vízben és használjunk klór tartalmú fehérítőt (ha az anyag engedi). 

Kávé, tea

Áztassuk be hideg vízbe. Dörzsöljünk mosóport a foltra, öblítsük ki. Ha a folt nem tűnik el, használjunk előkezelő terméket és mossuk ki meleg vízben, vagy forró vízben és használjunk klór tartalmú fehérítőt (ha az anyag engedi). 

Másolópatron

Rázzuk le a felesleges port. Fogkefével dörzsöljük be a foltot, hogy eltűnjön a maradék por is. Szivaccsal dörzsöljük be a foltot szappanos vízzel. Ha nem tűnik el a folt, használjunk előkezelő terméket és mossuk ki forró vízben (ha az anyag engedi).

Zsírkréta

Ugyanúgy kezeljük, mint a viaszt, vagy fektessük fejjel lefelé papírtörlőre és fújjuk be WD-40-nel. Öblítsük ki. Mossuk ki forró vízben (ha az anyag engedi), használjunk szappant (ne mosóport) és 1-2 csésze szódabikarbónát. Ha nem tűnik el a folt, vegytisztításra lehet szükség.

Dezodor, izzadásgátló

Néhány ilyen termék olyan összetevőket tartalmazhat, amelyek károsíthatják az anyag színét. A szín sok esetben visszaállítható, ha a területet bedörzsöljük szivaccsal, majd kiöblítjük. A foltok eltávolításához használjunk ecetet. Dörzsöljük be és öblítsük ki. Ha a folt ott marad, kenjük be mosóporral, mossuk ki forró vízben és használjunk klór tartalmú fehérítőt (ha az anyag engedi).

Hajfesték

Használjunk kereskedelmi forgalomban kapható festékeltávolítót (Rit, Putnam), Ha az anyag engedi, használjunk klór tartalmú fehérítőt.

Tojás, szaft

Ha megszáradt, kaparjuk le a felesleget. Áztassuk be hideg vízbe. Dörzsöljünk mosóport a nedves foltra és ha az anyag engedi, mossuk ki forró vízben és használjunk klór tartalmú fehérítőt.

Szemfesték, alapozó

Ütögessük meg a foltot egy kanállal, hogy meglazítsuk. Dörzsöljük meg szappannal, mosogatószerrel vagy mosószerrel a nedves foltot. Ha nem tűnik el a folt, áztassuk be mosószeres vízbe. Használunk előkezelő szert és mossuk ki szokás szerint.

Öblítő

Nedvesítsük be a foltot és dörzsöljük be szappannal. Mossuk ki szokás szerint.

Filctoll

Dörzsöljünk mosószert a nedves foltra. Használjunk előkezelő szert. Ha az anyag engedi, használjunk forró vizet és klór tartalmú fehérítőt.

Gyümölcslé

Áztassuk be hideg vízbe. Mossuk ki forró vízben és klór tartalmú fehérítővel (ha az anyag engedi).

Fektessük fejjel lefelé egy papírtörlőre és alkoholos szivaccsal dörzsöljük be (ha az anyag engedi). Öblítsük ki. Használjunk előkezelő szert és mossuk ki. Ha nem tűnik el a folt, mossuk ki forró vízben és használjunk klór tartalmú fehérítőt (ha az anyag engedi).

Zsír, olaj

Fektessük a folttal lefelé papírtörlőre, és szivaccsal dörgöljük be előkezelő termékkel. Nedvesítsük be vízzel a foltot, és szappannal vagy mosószerrel dörzsöljük be. Mossuk forró vízben (ha az anyag engedi).

Tinta

Itassuk át a foltot hajlakkal vagy rakjuk az anyagot folttal lefelé papírtörlőre, dörzsöljük meg alkoholos szivaccsal (olvassuk el újra a 19. oldalon a FIGYELMEZTETÉST). Öblítsük ki. Ha nem tűnik el teljesen a folt, dörzsöljük be mosószerrel és mossuk ki. Néhány típusú tintát lehetetlen eltávolítani.

Jód

A folt hátoldalát dörzsöljük be hideg vízzel. Áztassuk be kereskedelmi forgalomban kapható színeltávolítóval (Rit, Putnam, stb) vagy dörzsöljük be vízzel és keményítsük ki. Hagyjuk állni 15-30 percig és mossuk ki.

Lekvár, gyümölcszselé

Kaparjuk le a felesleget. Áztassuk be hideg vízbe. Dörzsöljük be mosószerrel a nedves foltot. Használjunk előkezelő terméket és mossuk ki enzimes áztatóval. Ha nem tűnik el teljesen a folt, használjunk kímélő fehérítőt mint víz-ecet keveréke (egyenlő arányban) és mossuk ki még egyszer.

Ketchup, paradicsomos szószok

Kaparjuk le a felesleget. Áztassuk 30 percig hideg vízben. Dörzsöljünk mosószert a foltra és ha az anyag engedi, mossuk ki forró vízben és használjunk klór tartalmú fehérítőt.

Rúzs

A megnedvesített foltot dörzsöljük be szappannal és mossuk ki.

Krém (kézkrém, testápoló, napolaj)

Kaparjuk le a felesleget. Itassuk fel a krémet papírtörlővel. Dörzsöljük meg színtelen kézi mosószerrel és hagyjuk állni néhány percig. Öblítsük ki. Használjunk előkezelő terméket és mossuk ki forró vízben (ha az anyag engedi).

Penész

Azonnal tisztítsuk. A penész károsítja az anyagot és elképzelhető, hogy ne távolítható el. Mossuk ki klór tartalmú fehérítővel. Olyan ruhadarabokat, amiket nem lehet klór tartalmú fehérítővel tisztítani, áztassuk be univerzális fehérítőbe és aztán mossuk ki.

Tej és tejtermékek

Áztassuk hideg vízben. Mossuk ki forró vízben, klór tartalmú fehérítőt használva (ha az anyag engedi). Használjunk előkezelő terméket, ha még mindig foltos marad a ruha. Mossuk ki újra.

Sár

Hagyjuk megszáradni. Kaparjuk le a felesleget. Áztassuk be meleg víz, fél teáskanál folyékony mosószer és egy evőkanál ecet keverékébe 15 percre. Öblítsük ki. Mossuk ki meleg vagy forró vízben enzimes termékkel.

Mustár

Öblítsük ki hideg vízben. Dörzsöljük be a nedves foltot szappannal. Használjunk előkezelő terméket.  Mossuk ki forró vízben és használjunk klór tartalmú fehérítőt (ha az anyag engedi).

Körömlakk

Helyezzük a folttal lefelé papírtörlőre. Dörzsöljük be olajmentes körömlakklemosóval, amíg a folt el nem tűnik. Mossuk ki. Ne használjunk acetonos körömlakklemosót.

Festék

Víz alapú – Hideg vízben öblítsük ki az anyagot, amíg nem szárad meg rajta a festékfolt. Mossuk ki. A megkeményedett folt fellazításához használjunk szappanos vizet vagy akril tartalmú festék és lakklemosót. Öblítsük, majd mossuk ki. Olaj alapú – Kezeljük elő olyan termékkel, amelyet a festékes flakonon ajánlanak. Ha nincs ilyen, használjunk ásványvízforrást. Öblítsük. Kezeljük elő folteltávolítóval vagy mosószerrel. Öblítsük és mossuk ki. Nagyon alaposan öblítsük ki, hogy minden vegyi anyag eltűnjön belőle, nehogy az robbanást idézzen a mosógépben.

Izzadtság

A megnedvesített foltot mosószerrel dörzsöljük be. Mossuk ki forró vízben és használjunk klór tartalmú fehérítőt (ha az anyag engedi). Ha elszíneződik az anyag, megpróbálhatjuk visszaállítani úgy, hogy az újak foltokat ammóniával, a régieket ecettel kezeljük.

Rozsda

Használjunk enyhe fehérítőt, mint például citromlét vagy kereskedelmi forgalomban kapható folteltávolítót (Whink, Rit, RoVer). Tartsuk be a gyártó utasításait. Mossuk ki szokás szerint.

Salátaöntet, majonéz

Kaparjuk le a felesleget. Használjunk előkezelő terméket. Dörzsöljük be a foltot enzimes áztatóval és mossuk ki forró vízzel ha az anyag engedi. Ne hagyjuk felügyelet nélkül a mosógépet, mivel a foltok tüzet okozhatnak az anyagban.

Megperzselődés

Mossuk ki forró vízben klór tartalmú fehérítővel (ha az anyag engedi). A ruhadarabok károsodhatnak a tűztől. Ha ez megtörtént, lehetséges, hogy a foltokat nem lehet már eltávolítani.

Cipőtisztító

Mosószeres szivaccsal dörzsöljük be a megnedvesített foltot. Mossuk ki forró vízben klór tartalmú fehérítővel, ha az anyag engedi.

Üdítőital

Áztassuk be azonnal hideg vízbe a ruhadarabot. Mossuk ki meleg vízben klór tartalmú fehérítővel, ha az anyag engedi.

Szójaszósz

Áztassuk be hideg vízbe. Használjunk előkezelő terméket. Szokás szerint mossuk ki.

Cigaretta

Nedvesítsük meg az anyagot és dörzsöljük be a foltot szappannal. Öblítsük ki. Ha szükséges, áztassuk be univerzális fehérítős oldatba. Ha a folt nem tűnik el, mossuk ki klór tartalmú fehérítővel (ha az anyag engedi).

Fogkrém

Kaparjuk le a felesleget. Itassuk át a foltot enzimes áztatóval és hideg vízzel. Öblítsük ki. Mossuk szokás szerint.

Vizelet

Öblítsük ki hideg vízzel. Áztassuk be enzimes áztatószerbe. Mossuk ki forró vízben klór tartalmú fehérítővel (ha az anyag engedi). Ha az anyag színe megváltozott, az ammóniás szivaccsal való bedörzsölés segíthet visszaállítani azt.

Hányás

Áztassuk be a foltot meleg víz, fél teáskanál folyékony kézi mosószer és egy evőkanál ammónia keverékébe 15 percig (ha az anyag engedi). Dörzsöljük meg szivaccsal, hogy fellazítsuk a foltot. Itassuk fel a felesleget törölközővel. Mossuk ki forró vízben (ha az anyag engedi) enzimes termékkel.

Bor

Azonnal kezeljük a foltot. Öblítsük ki hideg vízzel vagy szódával. Dörzsöljük be a foltot mosószerrel és hagyjuk állni néhány percig. Használjunk előkezelő terméket és mossuk ki.